25 d’Octubre, la ETSETB,  campus Nord de la UPC, Barcelona.- la Xarxa Telecos Barcelona i un quarentena dels seus associats celebra l’acte “in the Cloud, Tecnologia i empresa”.

L’ acte l’introdueix la Directora de l’ ETSETB, Sra. Elisa Sayrol, seguit per una breu explicació de la Xarxa i ponents per part del President de l’Associació, Sr. Ricard Montero.

El Sr. Pau Garcia-Milà ha distingit dues parts en la seva presentació. D’una banda ha parlat de l’ història i orígens de EyeOS, amb anècdotes divertides sobre com van començar, quan varen rebre un mail del Director Global de Cloud Services de IBM, comunicant-los l’interès pel seu producte; i com ells van “ignorar” el correu, categoritzant-lo de “Spam”. No va ser fins després de dues setmanes, que va reenviar un breu “però sabeu qui soc jo?” que no van investigar i quan van veure qui era realemnt,  se’ls va “disparar el cor a cent”.

D’altra banda, també ha parlat de les diverses “preocupacions” que generen serveis en la xarxa, on no es coneix amb certesa on son les dades i sorgeixen tot un conjunt de preguntes, al voltant de què se’n fa d’elles:  algú hi accedeix o les utilitza per explotar-les comercialment?Segons la seva línia argumental, aquestes són realment les preguntes importants; les relatives a la PRIVACITAT. Els grans players mundials (no ha dit Google, però flotava en l’ambient) han fet derivar les preguntes cap a la SEGURETAT, seguint la seva estratègia comercial i “desviant” l’atenció, quan realment aquesta ja d’entrada està garantida on hi ha medis per a minimitzar-ne el risc.

El gran risc és la PRIVACITAT, o l’explotació que fan les grans empreses de les dades que emmagatzemen a preu baix (o gratuït); com e-mail, documents, calendaris compartits, vídeos, … donat que és evident que han de fer negoci d’alguna forma, i la forma que han trobat és fer arribar publicitat personalitzada explotant les dades personals que emmagatzemen. A Espanya, amb una de les legislacions més avançades en aquest aspecte, unes accions com les explicades serien il·legals i ja estan sortint demandes que encausen a aquestes empreses globals.

El professor Xavier Busquets, en la seu torn,  també ha dividit la presentació en dos parts. En la primera ha tractat de l’evolució dels serveis “in the cloud”, ajudant a l’audiència a ubicar i definir aquest tipus de serveis; i explicant el significant impacte en la gestió de la tecnologia de l’empresa que pot tenir servei “pay as you go”, on el diferencial d’increment de recursos tecnològics pot ser molt petit alhora que de forma immediata l’empresa pot tenir accés a tota la capacitat tecnològica que pugui necessitar. L’accés a infraestructures (Infrastructures as a Service, IaaS) no sembla diferencial, i en canvi el Software (Software as a Service, SaaS) sí que ho sembla.

En el segon bloc, ha posat de relleu l’alt impacte que té la tecnologia en la seva implicació en el negoci, explicant diversos casos d’escola de negoci, com el cas d’un fabricant britànic de cotxes de luxe i motors d’aviació o el d’un banc xinès, on realment una innovació tecnològica ha fet revolucionar el “nucli” del negoci tradicional i ha obert una nova línia de negoci per al segle XXI. Les revolucions tecnològiques con “in the cloud” han de sera profitades al màxim pel negoci.

En el posterior coctail de networking, amb unes trenta persones, els assistents van tenir oportunitat de conversar amb els ponents de forma distesa alhora que també van fomentar-se les relacions entre els propis assistents, essent aquest també un dels objectius constituents de la Xarxa Telecos Barcelona: fomentar el creixement personal i professional dels seus associats a través de les relacions.

Encara no et soci? Associa’t, és gratuït! xarxatelecos.org/socis