Barcelona, 9 de novembre de 2011

La primera visita del curs 2011-2012 ha estat tot un èxit de convocatòria. Les places disponibles es van omplir la mateixa tarda de l’anunci, i molt a contra cor per nosaltres, moltes persones interessades hauran d’esperar una propera ocasió per conèixer el Temple des de la perspectiva dels telecos.

La trentena de persones que vam poder gaudir de la visita vam començar rebent una presentació per part del cap informàtic del Temple de la Sagrada Família, en Óscar Pérez de Lara. De la seva mà vam saber de la infraestructura i serveis que suporten les activitats del temple i delstreballs de construcció. El repàs va ser molt exhaustiu: les particularitats dels sistemes informàtics, amb un ús intensiu de servidors virtualitzats i el centre de processament de dades que es troba al mateix temple; la integració amb ServiCaixa i la gestió coordinada de les 8.000 entrades diàries que emet el Temple; la xarxa domòtica de control de l’enllumenat; el sistema de càmeres de videovigilància; el sistema de megafonia que cobreix l’espai de culte; la telefonia DECT suportada per 30 estacions base; les dificultats de passar el cablejat per determinats indrets del temple, el perquè les xarxes wi-fi no són prou efectives i perquè van desestimar fer servir fibra òptica; l’equip de personal de manteniment que inclou escaladors per treballs en altura; entre altres curiositats. Les explicacions van ser molt detallades i les preguntes dels assistents molt interessants.

A partir d’aquí, el nostre guia va ser en Jaume Serrallonga, antic professor del Departament d’Estructures a l’Arquitectura de l’ETSAB de la UPC. En Jaume va fer la tesi sobre la geometria de Gaudí, titulada “Geometria i mecànica en els models de Gaudí”, i és per tant un especialista en aquest tema a nivell mundial. Actualment és arquitecte de projecte de l’Oficina Tècnica de la Sagrada Família.

En Jaume ens va portar a l’Oficina Tècnica vam poder veure l’espai de treball dels arquitectes i enginyers. Ens va donar explicacions detallades sobre els riscos de la proximitat de l’AVE, des d’un punt de vista tècnic. Més tard ens va mostrar els tallers, on vam veure les impressores 3D i els models en els que estaven treballant, així com altres originals fets per Gaudí i que havien sobreviscut a les destrosses de la Guerra Civil.

Després vam continuar la visita a l’interior del Temple. Les explicacions es van realitzar a peu de l’interior i a una certa alçada, corresponent a les cantories, des de on gaudíem d’una vista privilegiada de les voltes.

Val a dir que, abans de fer la visita, el fet de no disposar de llum natural podia entendre’s com un inconvenient per poder apreciar la bellesa del joc de llums que aporten les vidrieres. Però res més lluny de la realitat: la il·luminació artificial del Temple li confereix un atractiu especial també de nit. Ni millor, ni pitjor; simplement diferent.

De la mà d’en Jaume vam conèixer els dos grans tresors geomètrics de Gaudí a la Sagrada Família. El primer, els hiperboloides d’un full de les voltes, que permeten fer obertures a la pedra amb peces d’arestes rectes sense comprometre la robustesa de l’estructura. Aquests hiperboloides d’un full es combinen amb els paraboloides hiperbòlics per dissenyar la volta d’un gran bosc ideat per en Gaudí. El segon gran tresor són les columnes helicoïdals de doble gir, que a la base són estrelles de vuit punts (o de sis o de dotze depenent de la columna) i a mida que pugen augmenten el nombre d’arestes, fins a fer-se un cercle a l’alçada del capitell. Aquests capitells estan dissenyats amb la combinació de nombrosos el·lipsoides.

La visita es va allargar fent una ruta seguint tot el perímetre interior del Temple, seguint una via que discorre a l’alçada dels capitells. Durant la ruta van continuar les magnífiques explicacions d’en Jaume, atenent les inquietuds del grup sobre qüestions de tota mena.

Des d’aquestes línies volem agrair a en Jaume Serrallonga la seva cordialitat i amabilitat, i el felicitem per la seva professionalitat i per l’entrega i passió que mostra per la seva lloable feina.