Amb un títol tan suggerent com el de “Immersió al 3D”, aquest cop la Xarxa Telecos proposava una activitat oberta a parelles i amics, una maratoniana sessió que, tot i estar centrada en un àmbit tècnic, aportava un atractiu especial pels no tecnòlegs pel lligam amb el món de l’entreteniment audiovisual. El centre Cinema City de Santa Coloma de Gramanet (http://www.cinemacity.es/ca/) va acollir el passat 21 de juny aquesta sessió dissenyada a mida per a la nostra associació.

Habitualment les activitats de la Xarxa busquen interessar pel contingut tecnològic, però també que resultin un bon moment per les relacions entre col·legues de professió, les retrobades d’antics companys… vaja: el networking! I aquesta vegada preteniem anar un pas més enllà i incloure un sopar i molt divertiment. La seixantena d’assistents corroboraven a les enquestes de satisfacció que les expectatives van quedar sobradament cobertes.

Vam començar amb una introducció al món del 3D de la ma d’en Lluís F. Grau Bruni, antic alumne de l’ETSETB i Cap de Projectes del Departament d’Enginyeria i Infraestructures de TV3. En Lluís ens va mostrar amb ulleres i sense ulleres la tecnologia que hi ha al darrera de la imatge en 3D en les seves diverses variants, en una sessió molt didàctica i amena, i plena d’exemples pràctics. Va explicar els detalls del món de la televisió, i va incidir en les diferències amb el cinema. La seva presentació va ser il·lustrada amb alguns vídeos entre els quals destaquen dos de producció pròpia de TV3. El primer va ser un fet en col·laboració amb el Col·legi d’Oftalmòlegs i Optometristes de Catalunya durant el qual vam passar una sèrie de proves per diagnosticar la nostra capacitat real de veure un film en 3D en bones condicions. Molts de nosaltres vam arribar a la conclusió que ens falta pràctica per estar ben preparats (s’ha d’acostumar el cervell), i alguns potser també una revisió de la vista. Però el millor va ser el tros del documental en 3D Enxaneta sobre el món dels castellers produït per TV3. Les seves imatges espectaculars ens van fer més d’una vegada esgarrifar. Per finalitzar la presentació es va obrir un debat amb el públic assistent, entre el qual hi havia varis experts en la matèria, discutint sobre tecnologies i condicionants d’aquesta, així com diferents aspectes del mercat audiovisual. Força interessant.

A continuació vam sopar a la sala VIP del Cinema City en un ambient distès que va permetre continuar les discussions sobre les tecnologies que ens va presentar en Lluís F. Grau Bruni a la seva xerrada. Durant el sopar, dividits en grups reduïts, vam visitar de la mà del responsable de Cinema City, en Juan Carlos Socorro, les instal·lacions tècniques d’aquest centre, pioner a l’estat en posar en funcionament una instal·lació íntegrament digital. La tecnologia de la qual disposen és la més avançada en projecció específica en 3D i so digital.

I per tancar la jornada, vam gaudir de la projecció de la pel·lícula referent en 3D per excel·lència fins al moment, Avatar. Les pel·lícules creades expressament per projectar-se en 3D, com és el cas d’Avatar, utilitzen tècniques específiques de gravació duplicant l’equip, com ens va mostrar en Lluís a la seva presentació, a diferència de les produccions que han estat adaptades al 3D amb posterioritat per mitjans informàtics. Aquest film d’en James Cameron va rebre els Òscars a millors efectes visuals, millor direcció d’art i millor fotografia. Els seus efectes i la seva fantasia vistos amb la tecnologia Active Xpand del Cinema City ens van deixar bocabadats.

La maratoniana i profitosa sessió va concloure bastant més tard de l’horari previst inicialment, fruit de tenir assistents molt inquiets i ponents molt apassionats, que van fer que el temps ens passés volant entre explicacions i preguntes. Per sort, només quedava un dia per davant per arribar al cap de setmana, haviem triat bé el dia.

Hem d’agrair a en Lluís F. Grau Bruni la seva interessantíssima presentació. També a en  Juan Carlos Socorro de Cinema City per permetre’ns realitzar aquesta activitat a mida a les seves instal·lacions, a més de fer-nos de guia per conèixer els seus equipaments tècnics, així com a la Gemma Aldabo, que que juntament amb el personal dels cinemes ens van donar tot tipus de facilitats. Si encara no coneixeu Cinema City, us recomanem que hi aneu.

Aquí teniu totes les fotografies de l’activitat

Activitat de la Xarxa Telecos: “Immersió 3D”