Crònicade l’event “Emprendre en el sector mòbil” celebrat ahir el  dia 19 de febrer de 2013, en el marc de la TecnoWeek, amb emprenedors de l’ETSETB-UPC.

Taula Rodona XTB

Després de la presentació i benvinguda de la vicerectora de Relacions Institucionals de la UPC i membre de la Xarxa Telecos, la Sra. Elisa Sayrol, el reconegut emprenedor en sèrie (Clearwater, XSTream, Flowstorm, Concentry, Miraveo, ViLynx) i actual ICREA Senior Research Professor al Centre de Supercomputació de Barcelona, el Sr. Mario Nemirovsky , va conduir la taula rodona amb emprenedors sortits de la ETSETB.

En una primera intervenció de presentació, cada emprenedor de la taula es va presentar i va comentar la seva experiència emprenedora.

El Sr. Julian Vinué, del Programa Wayra de Telefònica va explicar aquesta rellevant iniciativa i inversió del grup de telecomunicacions per donar impuls als emprenedors locals.

El Sr. Carles Puente, de Fractus, va explicar com des d’una investigació d’un grup d’Antenes de l’ETSETB es pot crear una empresa amb projecció multinacional i patents que han generat milions de euros.

La Sra. Gloria Lozano, de BCN Touch, potser l’emprenedora més centrada en l’entorn mòbil, va explicar el llançament del seu aplicatiu i com, a força d’entendre les necessitats dels potencials clients, s’ha d’anar adaptant el teu producte. Actualment es focalitza amb solucions NFC i codis QR.

El Sr. Juan Carlos Riveiro, de Vilynx,va explicar com un grup d’experts dintre d’una multinacional van decidir deixar-la per emprendre. “El 2005 vam crear la nostra start-up, amb un powerpoint i una simulació en MATLAB ens vàrem plantar a Silicon Valley i vam convèncer a un fons d’inversió. Així va néixer Gigle”. Aquesta va ser comprada per Broadcom, on va tenir un càrrec directiu. Després de que el “cuc emprenedor” el tornés a picar, va trucar al fons d’inversió perquè tornés a apostar per ell. “Així va néixer la meva segona i actual empresa, Vilynx, on ajudem a gestionar els teus vídeos que actualment tens dispersos al mòbil, càmera, tablet, disc dur, … en un únic lloc”.

El Sr. Pablo González, de Just in Mind, explica com la seva història és un seguit d’errors, tot i que ara tenen més de 10.000 clients. “Teníem una idea, però no érem les persones adients. Però la vam saber explicar i ens vàrem rodejar de la millor gent. El meu soci va haver d’anar a Silicon Valley a vendre la idea. Si no ets allà, la gent no et compra. Aquí les empreses son followers, ningú aposta per una tecnologia nova.” Continua: “Si haguéssim de crear una empresa desde zero, mai la muntaríem aquí, sinó la crearíem directament a USA. Allà tot és més fàcil i hi ha mercat. Això sí, l’equip d’enginyeria el tindríem a Barcelona. Els enginyers catalans no tenen res a envejar als de USA ni als de cap altra part del món”. Aquesta idea va ser compartida àmpliament per la taula. Una revelació inspiradora.

Finalment, el Sr. Jordi Vallejo, de Social&Beyond, va exlicar com de l’ETSETB se’n va anar a Xina a crear la seva primera start-up. La va vendre i va tornar a Barcelona. Un cop amb la idea ja d’una segona empresa, “teníem clar que havíem de crear-la fora d’Espanya, aquí no hi ha mercat”, va comentar, “però ens vàrem creuar amb el programa Wayra, que ens va captivar i vam decidir apostar per ell, i vam decidir quedar-nos aquí”.

El torn de preguntes i respostes va ser molt i molt interessant, i es va parlar de tot, neguits, pors, les millors sensacions i alegries d’emprendre, facilitats, … En particular, un emprenedor d’entre el public, exalumne de la UPC i que havia fet cap al MIT, a Boston, va proposar una idea que funciona als USA, que és mirar de formar grups de relació i treball entre emprenedors de l’Escola i emprenedors de les escoles de negoci que tenim a l’abast, IESE i ESADE. El guant va ser recollit pels assistents de la UPC-ETSETB, ja que varen coincidir que a les escoles de negoci necessiten idees de projectes “disruptius”, innovadors, i els enginyers, necessiten gent preparada per “organitzar / gestionar” el camí cap a l’Èxit.

Com a “lessons learned”, les experiències que el públic va trobar més rellevants, son: L’equip és el més important; a USA és més fàcil que et comprin la idea (clients i inversors); i que les nostres escoles generen enginyers de primer nivell, capaços de tenir idees que encara no s’han explorat i portar-les a la pràctica. També va quedar clar que les lleis d’aquí no ajuden a tancar i obrir empreses; en general hi ha por al fracàs,  tant pels que voldrien emprendre com pels clients; que hi ha talent, però hem de millorar en transferència de tecnologia  també sobretot la part de màrketing.

Un event memorable!